Σαμποτάζ+

ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ
20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009
Λένα Πλάτωνος, Σαβίνα Γιαννάτου, Γιάννης Παλαμίδας

Πολλά επίθετα έχουν προσπαθήσει να περιγράψουν το «Σαμποτάζ» από την πρώτη του κυκλοφορία το 1981. Μέχρι σήμερα παραμένει ανεξάντλητο, ρηξικέλευθο, αναρχικό, σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης, ένα έργο εμβληματικό που κατάφερε να κλυδωνίσει τα θεμέλια της μουσικής σκηνής– σχεδόν σαν το σεισμό της χρονιάς εκείνης.
Δυο χρόνια πριν από την είσοδο του δίσκου– ορόσημου στην τέταρτη δεκαετία ζωής του, οι αστραφτεροί καλλιτέχνες που τον δημιούργησαν επάνω στο σφρίγος της νεότητάς τους, έχοντας διανύσει σημαντικά διαστήματα τα χρόνια που μεσολάβησαν, ξαναβρίσκονται για μια και μοναδική συναυλία στην αίθουσα του Παλλάς. Με σπάνιες ζωντανές εμφανίσεις η σπουδαία συνθέτρια Λένα Πλάτωνος έχοντας παραδώσει σημαντικά έργα στην ελληνική μουσική, από την «Λιλιπούπολη» στο «Γκάλοπ» και τις «Μάσκες ηλίου», τα χρησμικά «Λεπιδόπτερα», τα «Ημερολόγια» κ.ά., επιβεβαιώνει τον τίτλο της ως ιέρεια της ηλεκτρονικής μουσικής και συνεχίζει το μοναχικό της δρόμο μέσα από την ποίηση και την μουσική «χωρίς κανέναν Έλληνα πρόγονο» όπως έχει γραφτεί.
Η Σαββίνα Γιαννάτου, η πιο ιδιαίτερη ερμηνεύτρια της χώρας μας, συνεργάστηκε επί σειρά ετών με την Πλάτωνος ενώ η προσωπική της δημιουργία την έχει καθιερώσει ως sui generis καλλιτέχνιδα με σπουδαίες εμφανίσεις στο εξωτερικό και αδιάκοπη παρουσία στην ελληνική δισκογραφία.
Ο Γιάννης Παλαμίδας με την ιδιαίτερη φωνή του, έχει τρεις προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό του, έχει συμμετάσχει σε δισκογραφικές δουλειές που έχουν αφήσει εποχή. Το ανεπανάληπτο αυτό τρίο παρουσιάζεται ζωντανά στην σκηνή για πρώτη φορά σε μια συναυλία που ετοιμάζεται αποκλειστικά για το θέατρο Παλλάς με επίκεντρο τα 13 τραγούδια του «Σαμποτάζ» σε στίχους Μαριανίνας Κριεζή και άλλα από την μουσική και στιχουργική δημιουργία της Πλάτωνος. Μαζί τους οι Στέργιος Τσιρλιάγκος στα πλήκτρα, ο Στράτος Σπηλιωτόπουλος στην κιθάρα, ο Chico στα τύμπανα και Vlastur στο μπάσο.
Μετά από 28 χρόνια η Λένα Πλάτωνος κάνει πράξη τη φράση που ξεσήκωσε το κοινό πέρυσι το καλοκαίρι στο κατάμεστο Ηρώδειο, στην πρώτη της ζωντανή εμφάνιση έπειτα από απουσία χρόνων. «Επανήλθα» είχε πει και το αποδεικνύει.

Στίχοι μουσική ενορχήστρωση ερμηνεία: Λένα Πλάτωνος
Ερμηνεύουν: Σαβίνα Γιαννάτου, Victoria, Γιάννης Παλαμίδας
Σκηνοθεσία: Φρόσω Κορρού, Δημήτρης Κουρούμπαλης
Κιθάρα: Στράτος Σπηλιωτόπουλος
Πλήκτρα: Στέργιος Τσιρλιάγκος
Drums: Tsiko
Μπάσο: Vlastur
Ηχοληψία: Γιάννης Παξεβάνης
Παραγωγή: So7

top