Το τέλος του κόσμου

BIOS
27,28,30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου

MYBE PROJECT: Myths and beliefs about the beginning and the end of the world. And beyond.

Έρχεται το τέλος, παραμονεύει η καταστροφή, παντού εχθροί, παντού φόβος, οι προφητείες επιβεβαιώνονται, οι πληροφορίες μας πανικοβάλλουν, το κακό κυριαρχεί και απλώνεται η κρίση, οι οικονομίες τρέμουν και καταβαραθρώνονται, οι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε, τρώνε ο ένας τον άλλον,το μίσος πολλαπλασιάζεται, απολυταρχικά καθεστώτα, βάρβαρες συμπεριφορές, τρομοκρατία, φτώχεια, πείνα, θάνατος, θάνατος – κι εμείς; Τι κάνουμε εμείς;

Αν το τέλος του κόσμου είναι η αφορμή για να φοβηθούμε συλλογικά, για να ανακουφιστούμε ότι δεν θα χαθούμε μόνοι μας, για να μετατοπίσουμε το φόβο του προσωπικού μας θανάτου, η παράσταση «Το τέλος του κόσμου» είναι η αφορμή για να τελειώνουμε με τους φόβους μας μια και καλή. Πρωτοποριακή και αναπάντεχα αισιόδοξη σε μια εποχή απαισιοδοξίας, προσεγγίζει ένα σύγχρονο μύθο, ο οποίος σήμερα φαντάζει πιο κοντά από ποτέ και μας ρωτά «τι είναι το τέλος του κόσμου για εσάς;».

Η παράσταση Το τέλος του κόσμου αποτελεί μέρος της καλλιτεχνικής παραγωγής “MYBE PROJECT: Myths and beliefs about the beginning and the end of the world. And beyond”. Έχοντας ως κεντρικό θέμα τον αρχαίο μύθο των Μάγια που τοποθετούσε το τέλος του κόσμου στις 21 Δεκεμβρίου του 2012 και το ερώτημα «τι είναι το τέλος του κόσμου για σας;», το MYBE Project μας καλεί να συλλέξουμε τα κομμάτια του κόσμου που πρέπει να σωθούν με όχημα μια πολυεθνική ομάδα καλλιτεχνών.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη: το πρώτο work-in-progress θα ανέβει στο BIOS τον Ιούνιο του 2012, ενώ η τελική παράσταση θα παρουσιαστεί στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2013, αφού πρώτα ταξιδέψει στη Λιθουανία, το Μεξικό και σε διεθνή φεστιβάλ.

Στο πρώτο work-in-progress, ηθοποιοί από τρεις χώρες (Ελλάδα, Λιθουανία, Μεξικό) συμπράττουν επί σκηνής, μιλώντας τις εθνικές τους γλώσσες. ‘Εξι νέοι άνθρωποι βρίσκονται σ’ έναν χώρο όπου τους εισάγει ένας μυστηριώδης μεσίτης και όπου δεν υπάρχουν ούτε πόρτες, ούτε παράθυρα. Όλα είναι γκρίζα. Οι νέοι συγκάτοικοι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους και δεν μιλούν την ίδια γλώσσα. Παρ’ όλα αυτά η επιθυμία τους να επικοινωνήσουν υπερνικά τα εμπόδια και αρχίζει μια ξέφρενη συγκατοίκηση με πάρτι, ανταλλαγές πολιτισμικών συνηθειών, έρωτες και πολύ μουσική. Η αβάσταχτη ελαφρότητα αυτής της ζωής δεν πτοείται ούτε από φόβους, προσωπικούς και συλλογικούς, ούτε από τις άσχημες ειδήσεις των εφημερίδων, ούτε κι από την ιδέα ενός οριστικού τέλους. Με τη μουσική υπόκρουση των Lost Bodies οι έξι συγκάτοικοι υποστηρίζουν με τη στάση τους κάτι που αφορά σήμερα την ελληνική κοινωνία: δεν υπάρχει κατάσταση, όσο δύσκολη και να είναι, που να μην χωράει αισιοδοξία και γιορτή.

Κείμενο: Κουρούμπαλης
Σκηνοθετική Δημιουργία: Δημήτρης Κουρούμπαλης, Φρόσω Κορρού
Επιμέλεια κίνησης, χορογραφίες: Φρόσω Κορρού
Πρωτότυπη μουσική & μουσική επιμέλεια: Lost Bodies
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Video: Λεωνίδας Παπαφωτίου
Φωτογραφίες: Viltaute Zemelyte, Vilma Raubaitė, Γιάννης Μισουρίδης
Γραφιστική: Βερόνικα Κατσουρίδου
Ντοκυμανταίρ, video promo: Γιάννης Μισουρίδης
Παίζουν: Jair Torres Baizabal, Maria Esther Espinoza Bonilla (Μεξικό), Vilma Raubaitė, Brigita Arsobaitė, Paulius Čižinauskas (Λιθουανία), Μιχάλης Κουμαριανός, Δημήτρης Πασσάς, Υβόννη Τζάθα (Ελλάδα)
Διάρκεια: 60’

Ευχαριστούμε τους:
Ηρακλή Αγιοβλασίτη, Μαρία Κουμαριανού, Δανάη Δάσκα, Μαρία Κανελλοπούλου, Κατερίνα Λούρα, Αγγελική Μαχαίρα, Ελληνική πρεσβεία Μεξικού, Γενική Γραμματεία Nέας Γενιάς, Alberto Lomnitz, Viltaute Zemelyte, Kristna Savickiene, Chevellas A.E, Bios, Τους δασκάλους που παρέδωσαν σεμινάρια στα πλαίσια του MYBE.


Χορηγοί Επικοινωνίας: BEST 92.6, Pepper 96.6 Radio, Cosmo.gr/Myspace
Διάρκεια παραστάσεων: 27, 28, 30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου 2012
Έναρξη:21.00
Τιμή Εισιτηρίου:10 ευρώ (ενιαίο)

Το MYBE project υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Culture 2007-2013 και είναι υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Ινστιτούτο Νεολαίας.
www.mybe.gr

top